Soľ

Soľ

Strava s vysokým obsahom soli ( zlúčenina sodíka s chlórom) môže spôsobiť zvýšený krvný tlak, riziko srdcových chorôb a mozgovej príhody. Vysoký krvný tlak často nemá žiadne príznaky a veľa ľudí, ktorí majú vysoký krvný tlak, to nevie. Sodík má ale dôležitú úlohu pri udržiavaní bunkovej stálosti, zúčastňuje sa na regulácii rovnováhy telesných tekutín a pomeru kyslých a zásaditých zložiek vnútorného prostredia nášho organizmu. Práve ovplyvňovaním množstva tekutín v organizme a s tým súvisiaceho množstva krvi sa sodík podieľa na regulácii krvného tlaku.

Aké množstvo soli je primerané?

Dospelí by nemali jesť viac ako 6 g soli denne (2,4 g sodíka) – to je asi 1 čajová lyžička.

Deti vo veku:
1 až 3 roky by nemali jesť viac ako 2 g soli denne (0,8 g sodíka)
4 až 6 rokov by nemali jesť viac ako 3 g soli denne (1,2 g sodíka)
7 až 10 rokov by nemali jesť viac ako 5 g soli denne (2 g sodíka)
11 rokov a viac by nemali jesť viac ako 6 g soli denne (2,4 g sodíka)

Deti by nemali jesť veľa soli, pretože ich obličky nie sú úplne vyvinuté na ich spracovanie.

Deti mladšie ako 1 rok by mali mať menej ako 1 g soli denne. Ak je dieťa dojčené, dostane z materského mlieka správne množstvo minerálov vrátane sodíka. Dojčenské mlieko obsahuje podobné množstvo minerálov ako materské mlieko. Nepridávajte soľ do mlieka alebo jedla vášho dieťaťa . Nepoužívajte bujóny alebo iné podobné ochucovadlá, pretože majú často vysoký obsah soli a obličky detí sa s tým nedokážu vyrovnať. Pamätajte na to, keď varíte pre rodinu, ak plánujete dať svojmu dieťaťu rovnaké jedlo. Nedávajte dieťaťu slané jedlá, ako je slanina, párky, sušienky, lupienky, hotové jedlá alebo jedlá s fast foodov a reštaurácií. Tiet jedlá majú často vysoký obsah soli.

Potraviny vyrobené špeciálne pre dojčatá by mali spĺňať odporúčané normy. Ak máte pochybnosti, vždy skontrolujte štítky potravín.

Sledujte informácie o soli

Dávajte pozor na obsah soli v každodenných potravinách, ktoré kupujete, a vyberte si možnosti s čo najnižším obsahom soli.

Väčšina balených potravín má na zadnej alebo bočnej strane obalu nutričný štítok. Mnoho potravín má tiež informácie o obsahu soli na prednej strane obalu. To môže ukazovať obsah soli ako percento vášho referenčného príjmu (ri) alebo obsah soli v 100 g výrobku.

Ak štítok obsahuje iba sodík, môžete v ňom zistiť množstvo soli vynásobením celkového sodíka 2,5. Napríklad 1 g sodíka na 100 g je 2,5 g soli na 100 g.

Za primeraný obsah soli sa považuje 0,3 g alebo 120 mg sodíka /100 g alebo ml výrobku.

Jedlá s vysokým obsahom soli ( s obsahom viac ako 400mg sodíka alebo 1 g soli /100g alebo ml výrobku) jedzte iba príležitostne alebo v malom množstve.