Tipy na zníženie príjmu soli

Tipy na zníženie príjmu soli.

Ak ste si prečítali fakty o soli, budete vedieť, že príliš veľa soli môže spôsobiť zvýšený krvný tlak, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení a mozgovej príhody. Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť znížiť príjem soli.

Približne 75% soli, ktorú zjeme, je v každodenných potravinách ako je chlieb, raňajkové cereálie a hotové jedlá. Preto pridávanie ďalšej soli do jedla, môže spôsobiť jej neprimerane vysoký príjem.

Pamätajte, že či už varíte a jete doma, alebo jete vonku, nepridávajte do jedla soľ automaticky – najskôr ju ochutnajte. Mnoho ľudí pridáva soľ zo zvyku, ale často je to zbytočné a vaše jedlo bude aj bez nej chutiť dobre.

Nakupujte potraviny s nižším obsahom soli

• Pri nákupe každodenných potravín porovnajte výživové štítky na obaloch potravín. Príjem soli môžete skutočne znížiť tak, že skontrolujete štítok a vyberiete pizzu, kečup alebo raňajkové cereálie s nižším obsahom soli. Skúste si vybrať aspoň jednu potravinu týždenne v ktorej skontrolujete obsah soli, nájdite alternatívu s nižším obsahom soli a nahraďte ňou potravinu, ktorú ste doposiaľ používali.

• Preferujte neúdenú slaninu so zníženým obsahom soli. Konzervované mäso a ryby môžu mať vysoký obsah soli, preto sa ich snažte jesť iba príležitostne.

• Kupujte konzervovanú zeleninu bez pridanej soli, rovnako aj konzervované strukoviny.

• Dajte si pozor na obsah soli v hotových omáčkach na cestoviny. Omáčky z paradajok majú často nižší obsah soli ako syrové omáčky alebo omáčky obsahujúce olivy, slaninu alebo šunku.

• Pre zdravšie občerstvenie si vyberte ovocie alebo zeleninu, ako je mrkva alebo stonkový zeler. Ak budete vyberať lupienky alebo sušienky, vyberte tie, ktoré obsahujú menej soli. Nezabudnite tiež skontrolovať obsah tuku a cukru.

• Pozornosť venujte aj výberu sójovej omáčky, horčice, kyslým uhorkám, majonéze a ďalším omáčkam, pretože všetky môžu mať vysoký obsah soli.

• Sodík je tiež obsiahnutý v glutamáte sodnom, ktorý sa používa ako prídavná látka v potravinách.

• Vyhľadávajte potraviny ktoré ho neobsahujú alebo ho obsahujú iba v malom množstve.

Varte s menším množstvom soli

Mnoho ľudí pridáva soľ do jedla, keď varia. Existuje však veľa spôsobov, ako jedlu zlepšiť chuť bez použitia soli.

Vyskúšajte tieto alternatívy soli:

• Skúste použiť čierne korenie namiesto soli napríklad pri príprave cestovín, miešaných vajec, pizze, rýb a polievok.

• Pridajte čerstvé bylinky a korenie do cestovín, zeleniny a mäsa. Vyskúšajte cesnak, zázvor, chilli a limetku keď pripravujete „stir fries“ (wok).

• Vytvorte si vlastné vývary a omáčky namiesto použitia kociek alebo granúl bujónu alebo vyberajte výrobky so zníženým obsahom soli.

• Chuť červenej papriky, paradajok, cukety, feniklu, paštrnáku a tekvice zvýrazníte pečením alebo pražením.

• Pripravte si vlastné omáčky zo zrelých paradajok a cesnaku.

Stravovanie mimo domova

Ak jete v reštaurácii alebo v kaviarni , alebo si objednáte jedlo so sebou, stále môžete jesť menej soli tým, že sa rozhodne pre jedlá s nízkym obsahom soli.

Pizza: namiesto tvrdej salámy, slaniny alebo syra navyše si vyberte zeleninu alebo kuracie mäso.

Cestoviny: vyberte si radšej paradajkovú omáčku so zeleninou alebo kuracím mäsom ako zo slaninou, syrom alebo klobásou.

Hamburgery: vyvarujte sa slanine, syrom a barbecue omáčke, namiesto toho si pridajte šalát.

Čínske alebo indické jedlo: preferujte obyčajnú ryžu. Obsahuje menej soli ako ako pilaf alebo pražená ryža s vajcami.

Sendviče: namiesto šunky alebo syra čedar si vyberte kuracie mäso, vajce, mozzarellu alebo zeleninu, ako je avokádo alebo pražená paprika. Skúste šalát s majonézou so zníženým obsahom tuku namiesto nálevu alebo horčice, ktoré zvyčajne obsahujú viac soli.

Raňajky: namiesto výdatných anglických raňajok si vyberte pošírované vajíčko na hrianke so šampiňónmi a grilovanými paradajkami. Ak máte chuť na mäso, dajte si slaninu alebo klobásu, nie oboje naraz.

Šalát: požiadajte aby vám dali dresingy alebo omáčky samostatne a použite iba toľko, koľko potrebujete. Niektoré dresingy a omáčky môžu mať vysoký obsah soli a tuku.