Voľný cukor

Voľný cukor

Cukor neobsahuje žiadne živiny, ale jeho nadmerný príjem prispieva ku vzniku srdcových ochorení, zubného kazu, rozvoju nadváhy, či poruchám imunity. Aj keď nesladíte kávu, čaj a snažíte sa vyhýbať sladkostiam, zákuskom a sladeným nápojom, je pomerne náročne vyhnúť sa cukru úplne, pretože sa nachádza v mnohých iných potravinách.

Nie je cukor ako cukor.

Problematické sú najmä „voľné cukry“, čo sú cukry pridané do potravín a jedál výrobcom, kuchárom alebo spotrebiteľom, vrátane cukrov prirodzene obsiahnutých v mede, sirupoch a ovocných šťavách. Cukor sa do potravín pridáva zámerne, nielen s cieľom sladenia, ale tiež ako konzervačné činidlo alebo spojivo. Medzi najčastejšie potraviny obsahujúce skrytý cukor sa radia napríklad raňajkové cereálie, cereálne tyčinky a sušienky, detské ovocné nápoje s vysokým podielom prírodnej zložky, a teda aj prirodzene sa vyskytujúcich cukrov. Ďalej sa pridáva do kečupov, omáčok a iných ochucovadiel, ochutených mliečnych výrobkov – mlieka, jogurtov, jogurtových mliek, tvarohov, smotanových krémov. Skupinou výrobkov, kde by sme cukor nečakali sú mäsové výrobky (šunky, klobásy, saláma chorizo). Potraviny, ktoré obsahujú tepelne spracované škroby, sa radia tiež medzi skryté cukry (hranolky, chipsy, hamburgery, chlieb, rožky). Veľmi vysoký obsah cukru je v limonádach, kolových nápojoch, ovocných šťavách, džúsoch a niektorých alkoholických nápojoch (aperitívy, vaječný likér, sladké destiláty, miešané kokteily). Nápis „bez cukru“ neznamená absenciu sladidiel.

Cukor, ktorý sa prirodzene nachádza v mlieku, ovocí a zelenine, sa nepočíta medzi voľné cukry. Príjem týchto cukrov nie je potrebné obmedzovať. Treba si ale uvedomiť, že sú zahrnuté v údaji "celkový cukor", ktorý sa nachádza na etiketách potravín.

Koľko cukru nám ešte neuškodí?

Voľné cukry by nemali tvoriť viac ako 5% energie (kalórií), ktorú denne prijmeme z jedla a nápojov.

V praxi to znamená:

• Dospelí by nemali prijať viac ako 30 g voľných cukrov denne (zhruba ekvivalent 7 kociek alebo čajových lyžičiek cukru).

• Deti vo veku od 7 do 10 rokov by nemali prijať viac ako 24 g voľných cukrov denne (6 kociek alebo čajových lyžičiek cukru).

• Deti vo veku od 4 do 6 rokov by nemali prijať viac ako 19 g voľných cukrov denne (5 kociek alebo čajových lyžičiek cukru).

• Neexistuje žiadny limit pre deti mladšie ako 4 roky, ale odporúča sa, aby sa vyhýbali cukrom sladeným nápojom a jedlám s pridaným cukrom.