Rady a tipy

Jedlý hmyz

Hmyz a bezstavovce

Rozšírená prax konzumácie hmyzu a bezstavovcov, známa ako entomofágia, sa vyskytuje v mnohých častiach sveta a je historicky dôležitá súčasť stravy mnohých kultúr. Pre niektoré populácie na svete je konzumácia hmyzu bežná a predstavuje dôležitý zdroj výživných látok. Tu je viac detailov o niektorých druhoch hmyzu a bezstavovcov, ktoré sa konzumujú:

Múčne červy – (mealworms) sú larvy múčiara obyčajného (Tenebrio molitor). Sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, minerály, ako je železo a vápnik a vitamíny B. Múčne červy sú zvyčajne sušené, mleté alebo mrazené, a môžu sa konzumovať samostatne alebo byť zahrnuté do rôznych jedál, ako sú polievky, šaláty alebo pečivo.

Koníky a saranče: V niektorých afrických a ázijských krajinách sa konzumujú kobylky a saranče. V EU je schválený koník sťahovavý, v zmrazenom, sušenom alebo mletom stave ako bezpečný pre ľudskú konzumáciu. Koníky a saranče sú považované za bohatý zdroj bielkovín, vlákniny a dôležitých živín, a preto sa stávajú dôležitým doplnkom stravy. Obsahujú tiež esenciálne aminokyseliny, sú tiež bohaté na vitamíny a minerály, ako je železo a vápnik. V závislosti od kultúry a tradícií sa kobylky a saranče pripravujú rôznymi spôsobmi. Môžu byť smažené, grilované, varené, sušené alebo pridané do iných jedál. V mnohých krajinách sa konzumujú ako pochúťka alebo súčasť tradičnej kuchyne. V porovnaní s tradičnými zdrojmi bielkovín, ako je hovädzie mäso alebo hydina, vyžadujú menej pôdy, vody a krmiva pre chov. To znamená, že konzumácia kobyliek a saranče prispieva k menšiemu ekologickému odtlačku. V súčasnosti existuje rastúci záujem o hmyzie potraviny vo svete, čo vedie k výskumu a vývoju nových spôsobov využitia kobyliek a saranče pre potravinársku priemysel a konzumáciu.

Svrčky sú jedným z najznámejších hmyzích zdrojov potravy. Sú bohaté na bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, tuky, vlákninu a minerály, ako je železo a zinok. Ich chuť je často opísaná ako orechová alebo orechová a majú výborný nutričný profil. Svrčky sú často k dispozícii vo forme celých pražených svrčkov, svrčkové múčky alebo ako súčasť potravín, ako sú energetické tyčinky alebo cereálie.

Larvy potemníka stajňového (Alphitobius diaperinus) majú vysoký obsah bielkovín, tukov a vlákniny, čo ich robí výživným zdrojom potravy. Dostupné sú mrazené, pastové, sušené a práškové formy.

Larvy čierneho vojaka (Hermetia illucens) sú bežnou potravou v mnohých ázijských krajinách. Sú bohaté na bielkoviny, tuky, minerály a majú nízky obsah cholesterolu čo ich robí výživným jedlom. Množstvo bielkovín v larvách čiernych vojakov je podobné, ba dokonca vyššie, ako u niektorých tradičných zdrojov bielkovín (až okolo 50 až 60 % sušiny), ako je hovädzie mäso alebo hydina. Larvy múch sa spracovávajú do múčnej múčky alebo mletého prášku, ktoré sa môžu použiť v rôznych potravinárskych výrobkoch. Tento prášok sa môže pridať do pečiva, cestovín, energetických tyčiniek, sušienok alebo iných potravinových výrobkov na zvýšenie ich nutričnej hodnoty a bielkovinového obsahu.

Červený červ v španielčine sú larvy známe ako "chilocuil", "chinicuil", "tecol" alebo "gusanos rojos" a tradične sa používajú ako potrava v mexickej kuchyni. Tiež sa často umiestňujú do fľašiek mezcalu, čo nápoju dodáva jedinečnú farbu a chuť. Pretože žije na agáve, a nie v kontrolovaných farmárskych podmienkach, nie je ho možné chovať komerčne ako ďalší zdroj potravy. Tento hmyz zostáva skôr ako miestna delikatesa a kulinársky zážitok v niektorých regiónoch, kde sa tradične pestuje agáva a vyrába mezcal.

Včelie larvy: V niektorých regiónoch, najmä v Ázii, sa včelie larvy konzumujú. Sú bohaté na bielkoviny a konzumujú ako súčasť tradičnej stravy, či už čerstvé alebo sušené. Môžu sa použiť v rôznych jedlách, napríklad vo vývaroch, polievkach alebo môžu byť zahrnuté do pokrmov ako prísada.

Bambusové červy sú v podstate larvy motýľa Omphisa fuscidentalis a sú konzumované v niektorých ázijských krajinách, ako sú Thajsko, Kambodža, Laos a iné. Sú zvyčajne pražené alebo grilované a majú jemnú mäsitú a chutnú textúru s charakteristickou chuťou, ktorá je často opísaná ako orechová alebo orechovo-mäsitá. Pri príprave bambusových lariev sa najčastejšie používa praženie alebo grilovanie, čo im dodáva príjemnú a chutnú chuť. Môžu byť dochutené rôznymi koreninami a dochucovadlami, aby sa zvýraznil ich charakteristický výrazný chuťový profil.

EU regulácie pre „Nové potraviny“

V Európskej únii je jedlý hmyz – celý alebo jeho časti, napríklad nohy, krídla alebo hlavy  zaradený do definície Nové potraviny, ktorú ustanovila Európska komisia. Dokumentácie pre posudzovanie niekoľkých druhov hmyzu sú hodnotené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Podľa hodnotenia rizika zverejneného EFSA dňa 13. januára 2021, sú larvy múčiara obyčajného bezpečné na konzumáciu ľuďmi.

Dňa 2. júla 2021 zverejnila EFSA ďalší vedecký názor, v ktorom uvádza, že koník sťahovavý vo zmrazenom, sušenom alebo mletom stave je bezpečný pre ľudskú konzumáciu.

Dňa 17. augusta 2021 EFSA zverejnila bezpečnostné hodnotenie týkajúce sa svrčka domového (Acheta domesticus), ktoré uvádza, že zmrazené a sušené formulácie z celého svrčka domového sú bezpečné pre konzumáciu.

Dňa 4. júla 2022 zverejnila EFSA názor, ktorý potvrdzuje bezpečnosť mrazených a sušených lariev potemníka stajňového (Alphitobius diaperinus) pre ľudskú konzumáciu.